21/1/15

Σουτζουκάκια Φάβας κ Λαχανικών




Ενθουσιασμός επικρατεί στο Καναδόσπιτο.
Μια σούπερ συνταγή ας έχω σήμερα, πεντανόστιμη, ιδανική για μικρά παιδιά ενω με διάφορες πικάντικες παραλλαγές μπορεί άνετα να πάρει τον ρόλο του μερακλίδικου μεζέ.
Τα σουτζουκάκια γίνονται με φάβα ή ρεβίθια βρασμένα και λιωμένα αλλά σκεφτόμενοι πιο ανοιχτά μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε βρασμένο και λιωμένο όσπριο.
Η γλυκοπατάτα είναι το χαρακτηριστικό συστατικό της συνταγής γιατί δίνει την υπέροχη γλύκα της και το χρώμα της (αν διαλέξετε την πορτοκαλί).
Το κινόα τώρα, μπορεί να παραλειφθεί εντελώς ή να αντικατασταθεί με άλλα δημητριακά πχ πλιγούρι καλά μουλιασμένο. Στο τέλος της συνταγής, σας γράφω αναλυτικά πως το μαγειρεύω συνήθως.
Σουτζουκάκια χωρίς κρέας, με φάβα και λαχανικά, πάμε να τα φτιάξουμε?

 Υλικά (35 - 40 σουτζουκάκια)

1 κούπα φάβα
6 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι λιωμένο ή ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι κοφτό κύμινο
1/2 κουταλάκι πάπρικα καυτερή ή γλυκιά
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό θυμάρι
Ξύσμα απο 1 λεμόνι
1 γλυκοπατάτα καθαρισμένη και κομμένη σε κομματάκια
1 κούπα κινόα ή πλιγούρι ή ρύζι έτοιμο μαγειρεμένο
1 κούπα φρυγανιά ολικής άλεσης
2 αυγά
Αλάτι - Πιπέρι
1/2 κουταλάκι κοφτό αποξηραμένο σκόρδο.

Διαδικασία

Τοποθετούμε ενα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε μια κουταλια ελαιόλαδο. Μόλις το λάδι ζεσταθεί καλά, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι, το κύμινο και την πάπρικα. Φέρνουμε τα υλικά μας δυο βόλτες να μοσχομυρίσουν τα μπαχαρικά και προσθέτουμε την πλυμένη φάβα. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε 3 κούπες βραστό νερό. Φέρνουμε σε βράση και χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό. Σιγοβράζουμε την φάβα με κλειστό καπάκι για 20 λεπτά, ανακατεύοντας σταδιακά. Μετά τα 20 λεπτά, προσθέτουμε την γλυκοπατάτα σε κομμάτια, το ξύσμα και το θυμάρι και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 10 λεπτά περίπου ή ώσπου να μαλακώσουν πολύ και η πατάτα και η φάβα.
Οταν είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε σε λεπτό σουρωτήρι και επιστρέφουμε σε κατσαρόλα. Με εναν δάρτη ανκατεύουμε καλά για να φτιάξουμε ενα πουρέ. Προσθέτουμε το αποξηραμένο σκόρδο κ ανακατεύουμε. 



Τον άφήνουμε λίγο στην άκρη να κρυώσει και στην συνέχεια προσθέτουμε το βρασμένο κίνοα ή πλιγούρι ή ρύζι, την φρυγανιά, ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε για αλάτι, προσθέτουμε το λάδι, τα αυγά και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε και τοποθετούμε το μείγμα στο ψυγείο για να κρυώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220 βαθμούς Κελσίου, πολύ δυνατό φούρνο.
Στρώνουμε ενα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και με την βοήθεια δυο κουταλιών της σούπας σχηματίζουμε σουτζουκάκια και τα ακουμπάμε πάνω στο ταψί. 
Ραντίζουμε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και ψήνουμε για 12 λεπτά, βγάζουμε το ταψί, τα γυρίζουμε απο την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο άλλα 8 λεπτά. 
Τα σερβίρουμε σε πίτες με φρέσκα λαχανικά, τζατζίκι και αν θέλουμε καυτερή πιπεριά ή πεπεροντσίνο! 



Δεν θα μείνει ίχνος! 

Λογάκια για το κίνοα
Θέλει πολύ καλό πλύσιμο και μπαίνει στην κατσαρόλα σε αναλογία μια κούπα κινόα, 2 κούπες νερό. Προσθέτουμε αλάτι και φέρνουμε γρήγορα σε βράση. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά με κλειστό καπάκι.
Σβήνουμε την φωτιά, αποσύρουμε το σκεύος και κρατάμε με κλειστό το καπάκι για 15 λεπτά να φουσκώσει.
Αφρατεύουμε με πιρούνι.



18 σχόλια:

  1. Απλά υπέροχο!! Θα το φτιάξω!!
    Πολλά φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχα τα σουτζουκάκια φάβας Έρη! Και τι ωραία που "κρύβονται" με τον τρόπο αυτό όσπρια και λαχανικά, που τα πιτσιρίκια σε άλλη περίπτωση δεν θα άγγιζαν! Μου θύμιζεις τα πιτάκια φάβας της μητέρας μου. Την φάβα δεν την άγγιζε κανείς μας, αλλα τα πιτάκια τα εξαφανίζαμε!!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φανταστικα σουτζουκακια!!! Θα τα εβαζα σε αραβικη πιτα με λαχανικα και σως μεσα και θα του εδινα να καταλαβει!!!!!
    Ευγε Ερη!!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι τέλεια, δεν τα έχω φτιάξει ποτέ επειδή δεν είχαμε πρόβλημα με τα όσπρια, αλλά νομίζω ότι
    αυτό είναι πολύ διαφορετικό και αξίζει να το δοκιμάσουμε.Σέ ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ω! τι υπέροχα..... που επικρατεί ενθουσιασμός στο Καναδόσπιτο!!!!!
    Μα είναι πολύ ωραία τα σουτζουκάκια, μια που γίνονται στον φούρνο. Αυτό είναι ατού!!!! Με καυτερή πιπερίτσα, ναι!!!!! αυστηρώς για ενήλικες χα χα χα
    Μπράβο Έρη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ νόστιμα φαίνονται και πολύ θρεπτικά!! Θα τα δοκιμάσω το συντομότερο. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. νοστιμη και εξυπνη ιδεα!!!!!!τα υγιεινα σουτσουκακια,θα τα δοκιμασω σιγουρα!!!!!
    πολλα φιλια ερη!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Είναι να μην επικρατεί ενθουσιασμός... Υπέροχα φαίνονται!!!

    Πολλά φιλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πρωτότυπο και όμορφο Έρη μου!!!
    Να έχεις μια όμορφη χρονιά με την οικογένεια σου!
    Πολλά φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. πρωτοτυπα καισιγουρα νοστιμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ωραία και θρεπτικά τα εναλλακτικά σου σουτζουκάκια Έρη μου!
    Θα συμφωνήσω με τη Χρυσαυγή, μέσα σε αραβική πιτούλα, παρέα με λαχανικά και μια σος γιαουρτιού θα είναι απίθανα!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τι όμορφα που είναι! Φαντάζομαι και τη νοστιμιά τους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φοβερά νόστιμα και τα προτιμώ από οποιοδήποτε κρέας!Σίγουρα θα δοκιμαστούν :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. απίθανα τα σουτζουκάκια σου Έρη!!
    θα τα δοκιμάσω!!
    καλό σ/κ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. εξαιρετικά και πρωτότυπα με τη φάβα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Λατρεύω τα μπιφτέκια λαχανικών ή οσπρίων! φιλιά! Πάλι της απογείωσες τη συνταγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Πολύ ωραια τα σουτζουκάκια σου Ερη! Φαίνονται πολύ τραγανά και από τα υλικά πρέπει να είναι και πολύ νόστιμα. Μου αρέσει που τα έψησες στο φούρνο για οικονομία χρόνου και θερμίδων. Welcome back να πω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. εντάξει, από τις πιο τέλειες συνταγές που έχω δει τελευταία. θα τα φτιάξω οπωσδήποτε!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαίρομαι να διαβάζω τα σχόλια σας,, πολύ πολύ!

ShareThis

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...