Κιμαδόπιτα με Πράσο και φύλλο με μαγιά




Υλικά ( ένα μέτριο προς μεγάλο ταψί)
Για το φύλλο 
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο) 
1 κούπα νερό 
1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι  
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι 
1/4 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
3/4 φλιτζανάκι του Ελληνικού καφέ ελαιόλαδο
Ελαιόλαδο και περισσότερο αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
Για την γέμιση
100 ml ελαιόλαδο
3 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
2 πράσα ψιλοκομμένα
400 γρ κιμά μοσχαρίσιο
Αλάτι - Πιπέρι
1/6 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
1/6 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

Διαδικασία

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το λάδι. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα πράσα, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε τα λαχανικά μας να μαλακώσουν καλά και να πιουν το λαδάκι τους.
Προσθέτουμε τον κιμά και τον ανακατεύουμε καλά είτε με πιρούνι ή με τον δάρτη, να τον ξεχωρίσουμε καλά και να μην έχουμε μεγάλα μπαλάκια κιμά. Προσθέτουμε το μπαχάρι, το κύμινο και σοτάρουμε καλά μέχρι η γέμιση να μείνει με ελάχιστα υγρά.
Αφαιρούμε απο την εστία και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει εντελώς.
Πάμε στο φύλλο μας.
Τοποθετούμε το κοσκινισμένο αλεύρι μέσα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το νερό, το ξύδι, το αλάτι,την μαγιά, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε στην αρχή με ενα κουτάλι. 
Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύεται γύρω απο το κουτάλι σαν μπάλα τότε την μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνουμε διπλώνοντας την ζύμη πολλές φορές μέχρι να γίνει λεία και απαλή. Αν είναι σφιχτή προσθέτουμε λίγο νεράκι (σταγόνες και ζύμωμα) ενω αν είναι αραιή και κολλάει προσθέτουμε λίγο αλευράκι επιπλέον. 
Προσοχή γιατί η ζύμη στην αρχή θα κολλάει έτσι κ αλλιώς αλλά με το ζύμωμα (αναπτύσσεται η γλουτένη)  γίνεται απαλή και δεν κολλάει.
Φυσικά αν έχετε σταθερό μίξερ με γάντζους, βάζετε όλα τα υλικά και χτυπάτε την ζύμη για 7-10 λεπτά μέχρι να είναι λεία και απαλή. 
Όταν έχουμε λείο ζυμαράκι, το σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένο για 30 - 45 λεπτά σε ζεστό περιβάλλον.
Μετά το πέρας του χρόνου και αφού έχει αφρατέψει το ζυμάρι μας, το πλάθουμε σε ενα μακρόστενο ζυμάρι και κόβουμε σε 27 μικρά μπαλάκια ζύμης στο μέγεθος μικρού μανταρινιού. Θα χρειαστουμε 3 ζυμαράκια για κάθε φύλλο ζύμης, οπότε τα χωρίζουμε ανα τρία.  
Δουλεύουμε ζυμώνοντας το καθένα ζυμαράκι για λίγο και τα αφήνουμε σκεπασμένα να ξεκουραστούν για 10 λεπτά. 



Παίρνουμε ενα κομματάκι ζύμης και το τοποθετούμε στην αλευρωμένη μας επιφάνεια. Πασπαλίζουμε ελαφρώς με αλευράκι απο πάνω και ανοίγουμε το ζυμαράκι σε μέγεθος σαν ενα πιατάκι απο φλιτζανάκι του καφέ. Αφήνουμε στην άκρη και το βουρτσίζουμε απο πάνω με ελαιόλαδο. Παίρνουμε το επόμενο ζυμαράκι και πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια, πασπαλίζουμε με αλευράκι και το ανοίγουμε στο ίδιο μέγεθος με το πρώτο. Το τοποθετούμε πάνω στο πρώτο και βουρτσίζουμε με λαδάκι. ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για το τρίτο ζυμαράκι, δεν λαδώνουμε το τελευταίο και αφήνουμε στην άκρη. Συνεχίζουμε με όλα τα ζυμαράκια, 3 ζυμαράκια το ένα πάνω στο άλλο. Στο τέλος θα καταλήξουμε σε 9 τριπλά ζυμαράκια. Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο μας και τον κρατάμε αλευρωμένο καθόλη την διάρκεια που ανοίγουμε τα φύλλα μας.  
Παίρνουμε ενα τριπλό ζυμαράκι και το ανοίγουμε με πλάστη, όσο μπορούμε. Αν χρειάζεται πασπαλίζουμε με αλεύρι για να κάνουμε την ζωή μας ευκολότερη. Ανοίγουμε και περιστρέφουμε το φύλλο μας. 
Λαδώνουμε καλά το ταψάκι μας και τοποθετούμε το φύλλο που μόλις ανοίξαμε. Το λαδώνουμε καλά και προχωράμε στο επόμενο φύλλο.
Πάμε να συναρμολογήσουμε την πίτα μας.
Τοποθετούμε 4 φύλλα στο κάτω μέρος της πίτας, απλώνουμε με κουτάλι την μισή απο την γέμιση, συμπληρώνουμε με δύο σκέτα φύλλα ενδιάμεσα (λαδώνουμε μεταξύ τους) και προσθέτουμε την υπόλοιπη γέμιση. Συμπληρώνουμε με τα 3 τελευταία φύλλα (λαδώνουμε μεταξύ τους) Λαδώνουμε την επιφάνεια και ψήνουμε στην πίτα για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ψήνω την πίτα μου 30 λεπτά στο κάτω ράφι του φούρνου και 30 λεπτά στο επάνω.



Καλές Γιορτές! 
************************************************
Μια παραδοσιακή κιμαδόπιτα με τον τρόπο που την έκανε η γιαγιά μου, απλή, χωρίς πολλά υλικά, μα τόσο νόστιμη και μυρωδάτη.
Η κιμαδόπιτα σε πολλά μέρη της Θράκης, παίρνει τον ρόλο της Βασιλόπιτας στο τραπέζι και οι παλιές νοικοκυρές ετοίμαζαν πάντα μια κιμαδόπιτα την Πρωτοχρονιά βάζοντας μέσα στην πίτα ένα μικρό κλαράκι δέντρου για τον τυχερό του σπιτιού. Αγρότες οι περισσότεροι Θρακιώτες, βάζαν μέσα στην πίτα και μερικά σποράκια απο σιτάρι για τον τυχερό των χωραφιών.
Εμείς στο σπίτι μας, κρατάμε το έθιμο με το κλαράκι. Κάθε φορά που τηρώ το έθιμο μακριά απο το σπίτι μου, θυμάμαι την μαμά μου να σερβίρει το μεγάλο ταψί και με χαρά να εξηγεί το έθιμο στους καλεσμένους μας.
Η γέμιση της πίτας είναι πολύ απλή, εσείς όμως αν θέλετε μπορείτε να σβήσετε την γέμιση με κρασί ή να προσθέσετε φρέσκα μυρωδικά και να πειραματιστείτε με διαφορετικά μπαχαρικά για να προσθέσετε επιπλέον επίπεδα γεύσεων στην πίτα. 
Το φύλλο με μαγιά γίνεται αφράτο και κάνει το άνοιγμα του φύλλου πιο εύκολο.
Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χωριάτικο φύλλο εμπορίου αν δεν φτιάξετε δικό σας φύλλο.