Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Κόλλυβα






ΚΟΛΛΥΒΑ


ΥΛΙΚΑ

  Σιτάρι½ σακουλάκι (περίπου 250 γρ)
2 κούπες αλεύρι

1 κούπα φρυγανιά
  ζάχαρη άχνη
  σησάμι καβουρντισμένο
  καρύδια χοντροκομμένα
  ινδοκαρυδο
  σπόρια ροδιού
  σταφίδες μαυρες
  κανελα, γαρυφαλλο, μοσχοκαρυδο,κυμινο.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Βραζουμε 1/2 σακουλακι σιταρι με μπολικο νερο και 2 κομματια αστεροειδη γλυκανισο Θα προσεξουμε να το βρασουμε καλα να εχει ανοιξει σαν (τριανταφυλλο), να ειναι πολυ μαλακο, να μην το καταλαβαινεις στο δοντι. Περιπου 11/2 ωρα σε σιγανη φωτια.
Μολις βρασει το ριχνουμε σε τρυπητο το ξεπλενουμε πολυ καλα , να φυγει η κολλα του, και το απλωνουμε σε δισκο πανω σε μια καθαρη πετσετα ( βαμβακερη).
Το αφηνουμε ετσι 2-3 ωρες να τραβηξει η πετσετα την πολυ υγρασια,
Σε ενα τηγανι βαζουμε περιπου 2 κουπες αλευρι ( μπορει να μην το χρησιμοποιησουμε ολο)  και το καβουρντιζουμε σε σιγανη φωτια.
Σε μια μεγαλη καθαρη λεκανιτσα βαζουμε το σιταρι και ριχουμε λιγο απο το αλευρι και τα ανακατευουμε.
Βαζουμε και τα υπολοιπα υλικα εκτος της αχνης.
Δεν γραφω δοσολογιες , δοκιμαζω την γευση και προσθετω, αναλογα το υλικο
Κατοπιν τα ανακατευω καλα και τα βαζω σε ενα μπολ.
Τα παταω με τις παλαμες μου να εχω οσο γινεται μια ισια επιφανεια. Απο πανω με ενα σουρωτηρι σε ολη την επιφανεια ριχνω καβουρντισμενο αλευρι. Τοσο ωστε να γινει σαν φιλτρο μεταξυ του σιταριου και μα μην υγραθει η αχνη που θα βαλουμε κατοπιν. 

*Απο πάνω στρώνουμε την φρυγανιά ωστε να ενισχύσουμε την "μόνοση" μεταξύ του σιταριού και της άχνης που θα μπει απο πάνω.
Απο πανω με το σουρωτηρι ριχνουμε μπολικα αχνη ζαχαρη.
Περνουμε μια χαρτοπετσετα την ανοιγουμε και την τοποθετουμε πανω στην αχνη. Παταμε απαλα με τις παλαμες σε ολη την επιφανεια να ισιωσει καλα για να μπορεσουμε να το στολισουμε.
Αφαιρουμε την χαρτοπετσετα και το στολιζουμε οπως θελουμε

Φιλιά! 

Σας παραθέτω τις οδηγίες της φίλης Ασημίνας που με τον μοναδικό τρόπο της  εξηγεί την διαδικασία. Αυτούσιο το κείμενο της.
"
Πολυ ωραιος στολισμος!!!!!!!εμεις χρησιμοποιουμε ασπρισμενα αμυγδαλα,μισες καρυδοψιχες,κουφετακια ασημενια και αν δεν εχουμε ξανθες σταφιδες τις οποιες παταμε λιγο με το δαχτυλο να πλατυνουν.
Απο μικρο παιδι φτιαχνω.Το παν ειναι να βρασει καλα το σταρι.Αν νομιζεις οτι εβρασε και το βγαλεις λιγο πριν,καηκες!!!Με το που θα μπει ψυγέιο,θα γινει σκληρο,πετραδακι!!!!!Αν το βρασεις λιγο παραπανω,με το που θα ανακατεψεις τα υλικα,λασπη!!!!!Σε απλη κατσαρολα θελει μιαμιση με δυο ωρες βρασιμο,αναλογα την ποικιλια,Βεβαιως παιρνεις αποφλοιωμενο.Σε χυτρα,γραφουν στο βιβλιαρακι,Μετα αφου το σουρωσεις καλα,το απλωνεις ολη νυχτα πανω σε ενα λευκο τραπεζομαντηλο να φυγουν ολα τα υγρα.Αν θες,σκεπαζεις με τουλι.Υλικα,βαζεις ροδι,μαιντανο ψιλοκομμενο μονο τα φυλλαρακια,καβουρντισμενο αλευρι,ζαχαρη,σταφιδες ξανθες και μαυρες,ασπρισμενα αμυγδαλα,καρυδι.Αν θες προσθετεις φυστικι Αιγινης,κασιους,κουκουναρι,φουντουκι,ακομα και στραγαλι αφρατο.Για ευκολια,αντι καβουρντισμενο αλευρι,βαζουν φρυγανια τριμμενη και ινδοκαρυδο.Εγω βαζω αλευρι,εχει αλλη γευση.Προσθετω ομως και λιγο τριμμενο μπισκοτο πτι μπερ.Αν θες βαζεις γλυκανισο και σουσαμι.Δεν τα θελω.Και μετα αρχιζει η διαδικασια,ιεροτελεστια!!!!!!Σε ενα μεγαλο μπωλ,ανακατευεις το σταρι με τα υλικα που εχεις επιλεξει,αλλα προσεχεις να βαλεις λιγη απο τη ζαχαρη και λιγο απο το αλευρι,αναλογα τη δοση.Αν βρασεις μισο κιλο σταρι,θελουν απο μισο φλυτζανι μεσα για να μη βγαλει υγρα και λασπωσει.Στο μπωλ που θα παμε στην εκλησσια,αρχιζουμε στον πατο να σχηματιζουμε με τα υλικα το σχημα του σταυρου με ενα κουταλι.Αυτο το κανουμε τρεις φορες,υστερα γεμιζουμε το μπωλ με το μιγμα,αφηνοντας δυο δαχτυλα περιθωριο.Ακουμπαμε πανω μια χαρτοπετσετα,πατικωνουμε καλα με τις παλαμες μας.Απο πανω βαζουμε μια στρωση καβουρντισμενο αλευρι.Πατικωνουμε με χαρτοπετσετα.Μια στρωση ζαχαρη,πατικωνουμε,μια στρωση αχνη,πατικωνουμε και στολιζουμε,σχηματιζοντας στη μεση σταυρο ειτε με ασπρισμενο αμυγδαλο ειτε οπως θελουμε.Καλη επιτυχια!!!!!!
 Πιο πολυ ειναι η ιεροτελεστια,παρα η συνταγη.Και βεβαια απο βραδυς,αφου εχουμε βρασει το σταρι,κρατωντας λιγο απο αυτο και το νερο.στο οποιο εβρασε,φτιαχνουμε το κολυβοζουμι ή κολυβοζουμο.Ριχνουμε σε κατσαρολακι σταρι μαζι με νερο στο οποιο ειχε βρασει,προσθετουμε λιγες ξανθες και μαυρες σταφιδες,λιγο τριμμενο καρυδι,λιγη ζαχαρη και κανελα(την ξεχασα να την γραψω στα κολυβα!!!!)και τελος λιγο απο το καβουρντισμενο αλευρι.Ανακατευουμε σε μετρια φωτια για λιγο,μεχρι να αρχιζει να χυλωνει και το προσφερουμε αμεσως για συχωριο οπως λεμε.Ο Θεος ας αναπαυσει ολους τους κεκοιμημενους μας "

***************************************
Ήθελα να υπάρχει η συνταγή για κόλλυβα στο Captain Cook, επειδή είναι ένα έθιμο που αγαπώ γιατί με κάνει και σκέφτομαι τους ανθρώπους που έχω χάσει. Εκτός αυτού βρίσκω τα κόλυβα πεντανόστιμα.  Μου αρέσει πάρα πολύ σαν γλυκό και είναι και πολύ υγιεινό με ελεγχόμενη την ζάχαρη.
Το επόμενο Σαββατο στις 22 Ιουνίου είναι το δεύτερο Ψυχοσάββατο και θα φτιάξω κ εγώ για πρώτη φορά μια και μέχρι τώρα μόνο η γιαγιά μου και η μαμά μου ετοίμαζαν κόλλυβα στο σπίτι.
Πέρα από τα Ψυχοσάββατα, κόλλυβα μπορούμε να φτιάξουμε όποτε θέλουμε για τους ανθρώπους που δεν ειναι πια μαζί μας.


Όλο το κείμενο της συνταγής και η φωτογραφία είναι της φίλης Δήμητρας και την ευχαριστώ πάρα πολύ.