Θρακιώτικος μπακλαβάς με σουσάμι και ξερά σύκα





Υλικά

Για το σιρόπι
1 1/2 κούπα νερό
1 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα μέλι
Φλούδα απο ενα λεμόνι
1 ξύλο κανέλας
Τον χυμό απο 1/4 του λεμονιού

Για την πίτα
1 πακέτο λεπτό φύλλο τύπου Βηρυτού
250 γρ βούτυρο λιωμένο (σε μπρικάκι σε πολύ χαμηλή φωτιά)
1 κουπα κοπανισμένα καρύδια
1 κούπα σουσάμι καβουρδισμένο (σε τηγανάκι χωρίς λιπαρή ουσία για λίγα λεπτά σε μέτρια φωτιά)
5-6 ξερά σύκα κομμένα σε μικρά κομματάκια
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμένη
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο κοπανισμένο


Διαδικασία

Ξεπαγώνουμε το φύλλο μέσα στην συσκευασία του σύμφωνα με τις οδηγίες ξεπαγώματος.
Όταν ξεπαγώσει, απλώνουμε τα φύλλα μας σε επιφάνεια εργασίας και τα σκεπάζουμε με μια νωπή πετσέτα. Τα κρατάμε σκεπασμένα με την πετσέτα για να μην μας ξεραθούν.

Ανακατεουμε σε ενα μπολ τα καρύδια με το σουσάμι, τα σύκα, την ζάχαρη, τη κανέλα και το γαρύφαλλο.
 
 
Ξεκινάμε με το σιρόπι και βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι.  Βράζουμε με κλειστό καπάκι για 15-20 λεπτά. Αποσύρουμε απο την φωτιά και βγάζουμε την κατσαρόλα έξω να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, η σχάρα στην μεσαία θέση του φούρνου.
Παίρνουμε ένα ταψάκι στο μέγεθος του φύλλου μας και το βουτυρώνουμε καλά με πινέλο. Τοποθετούμε ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε καλά. Τοποθετουμε δευτερο φύλλο και το βουτυρώνουμε. Τοποθετουμε τρίτο φύλλο και το βουτυρώνουμε. Με ενα κουταλάκι παίρνουμε ποσότητα απο την γέμιση και την απλώνουμε στο φύλλο.
Τοποθετούμε απο πάνω το τέταρτο φύλλο και το βουτυρώνουμε. Συνεχίζουμε με το 5ο φύλλο και βουτυρώνουμε. Ξαναστρώνουμε και άλλη γέμιση. συνεχίζουμε με το 6ο φύλλο, βουτυρώνουμε, το 7ο, και πάλι βάζουμε γέμιση. τέλος τοποθετούμε βουτυρώνοντας ενα ενα τα υπόλοιπα φύλλα.
Κόβουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια ή τρίγωνα και αν θέλουμε βάζουμε σε κάθε κομμάτι και απο ένα ολόκληρο μοσχοκάρφι. Ψήνουμε την πίτα για 60 λεπτά ή μέχρι να κοκκινίσει αρκετά και ομοιόμορφα.
Μόλις βγάλουμε τον μπακλαβά και ειναι καυτός, τον περιλούζουμε με το κρύο σιρόπι και διασκεδάζουμε με το τσιρτσίρισμα :) .
Αφήνουμε τον μπακλαβά να "ξεκουραστεί" και να πιεί με την ησυχία του το σιρόπι.
Τέλος αν θέλουμε πασπαλίζουμε με κοπανισμένο φιστίκι Αιγίνης.



Καλό Σαββατοκύριακο!!!
 
 
 Καλό μήνα γειτόνοι και καλές γιορτές να έχουμε! 
Έχετε ιδέα πόσο εύκολο γλυκό είναι ο μπακλαβάς έτσι?
Ακόμη και ένας αρχάριος μπορεί να φτιάξει έναν τέλειο μπακλαβά αρκεί να ακολουθήσει τις οδηγίες. Ακόμη και αν έχετε αποφασίσει ότι δεν θα φτιάξετε τίποτα αυτές τις γιορτές, σας προτείνω να φτιάξετε αυτόν τον εύκολο μπακλαβά και να κάνετε τους δικούς σας να σας κοιτάνε με απορία και θαυμασμό. Τολμήστε το!
Το κλειδί (για κάθε συνταγή όχι μονο γι αυτην) ειναι να διαβάσετε πρώτα δυο φορές την συνταγή, να ετοιμάσετε όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε και να τα τοποθετήσετε στον πάγκο για να μην ψάχνεστε και αγχώνεστε κατα την διαδικασία. Σας εγγυώμαι ότι όλα θα πάνε καλά!
Ηθελα να κάνω αυτον τον Παραδοσιακό Θρακιώτικο μπακλαβά εδώ και πολύ καιρό αλλά τελικά αποφάσισα πως η κατάλληλη στιγμή είναι αυτή. Απο τότε που θυμάμαι, η μαμά μου σαν γνήσια Θρακιώτισσα έφτιαχνε πάντα τον μπακλαβά της με σουσάμι. Για την ιστορία να σας πώ ότι παλιότερα οι Θρακιώτες φτιάχναν τον μπακλαβά τους μόνο με σουσάμι και όχι άλλο ξηροκάρπιο. Θυμάμαι ότι στο σπίτι μας ακόμη και ο σπιτικός καυτερός τραχανάς της γιαγιάς μου είχε σουσάμι μέσα..
Αποφάσισα λοιπόν χτες να φτιάξω τον μπακλαβά όπως τον φτιάχνει η μαμά μου, δηλαδή με σουσάμι και καρύδια.. Εκεί που ανοίγω το ντουλάπι για να βγάλω την ζάχαρη, τσουπ βλέπω μπροστά μου τα ξερά Καλαματιανά σύκα!!! Αυτο ήταν! Το γλυκό στήθηκε στο μυαλό μου, ψήθηκε στον φουρνο μου, στόλισε το πιάτο μου, μοσχοβόλησε το σπίτι γιορτινά, και μου χάλασε την δίαιτα!