Κλασσική τυρόπιτα με φύλλο κρούστας


Αυτη ειναι η πρώτη πίτα που έκανα στην ζωή μου αρκετά χρόνια πριν..  :)  Είναι μια εύκολη τυρόπιτα και σας εγγυώμαι 100% επιτυχία!



Υλικά


500 γρ φύλλο κρούστας 

500 γρ φέτα τριμμένη
400 γρ παραδοσιακό κασέρι τριμμένο
1 φλιτζάνι γιαούρτι

3 αβγά
1 ποτήρι γάλα (μπορεί να είναι μισό ποτήρι γάλα και μισό ποτήρι σόδα αναψυκτικό)
Αλάτι, Πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο και λίγο βούτυρο.

Διαδικασία

Ετοιμάζουμε την γέμιση χτυπώντας  τα αβγά με το γιαούρτι και στην συνέχεια προσθέτουμε τα τυριά. Αλατοπιπερώνουμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς, η σχαρα στην μεσαία θέση του φούρνου.
Λιώνουμε το βουτυρο ( 2 κουταλιές της σούπας ) και το προσθέτουμε σε ενα φλιτζάνι ελαιόλαδο.
Αφου ξεπαγώσουμε τα φύλλα σύμφωνα με τις οδηγίες στην συσκευασία τους, ξεκινάμε να τα στρώνουμε σε λαδωμένο ταψάκι, λαδώνοντάς τα απο το μείγμα με το βουτυρο και το ελαιόλαδο χρησιμοποιπώντας ενα πινέλο.
Αν το ταψάκι σας δεν ειναι στο ίδιο μέγεθος με τα φύλλα, μην αγχώνεστε, αν ειναι μικρό τότε "ζαρώστε" τα φύλλα, αν ειναι μεγαλύτερο τότε απλώστε 2 φύλλα το ένα δίπλα και πάνω στο άλλο. Φροντίστε να βάλετε τουλάχιστον ενα φύλλο παραπάνω στο κάτω μέρος της πίτας. Προσωπικά οταν έχω 12 φύλλα, συννήθως βάζω 7 κάτω και 5 επάνω.
Αφου στρώσουμε τα κάτω φύλλα μας, αδειάζουμε και στρώνουμε την γέμιση. Συμπληρώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα ένα ένα.
Κοβουμε με ψαλίδι ή μαχαίρι ότι φύλλα περισσεύουν και κλείνουμε την πίτα διπλώνοντας τις άκρες προς τα μέσα. Χαράζουμε ως κάτω την πίτα με μαχαίρι σαν να κοβουμε τα κομμάτια μας και αλειφουμε με ενα αβγό χτυπημένο. Προσθέτουμε το ποτήρι με το γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Σκεπάζουμε την πίτα και την βάζουμε στο ψυγείο για 2 - 3 ώρες.
Ψηνουμε την πίτα για μία ώρα. Περιμένουμε να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε.




Καλή επιτυχία!

Λογάκια

Για να ψηθεί καλά το κάτω μέρος της πίτας θα πρέπει ο φουρνος να είναι καλά προθερμασμένος. Μπορείτε το πρώτο μισάωρο να ψήσετε την πίτα στο ράφι κάτω απο το μεσαίο, και το τελευταίο μισάωρο στο επάνω.