Χταποδοκεφτέδες με φάβα και καραμελωμένο φινόκιο

Αποχαιρετώ τις λιακάδες με ένα ποτήρι ούζο και  αυτή τη συνταγή που φαίνεται δύσκολη αλλά δεν είναι.







Υλικά



Για τους χταποδοκεφτέδες


1 χταπόδι λίγο πάνω από ένα κιλό
2 φύλλα δάφνης
1 φλούδα πορτοκαλιού
2 κρεμμύδια τριμμένα ή ψιλοκομμένα
2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί βρεγμένο και καλά στυμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
2 κουταλιές της σούπας ούζο ή ρακί
Αλατάκι αναλόγως
8 κουταλιές της σούπας αλεύρι (Εγώ χρησιμοποίησα ολικής), 2 για την ζύμη και 6 σε ένα πιάτο για το αλεύρωμα των κεφτέδων.
Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα  (μπορούν να γίνουν στον φούρνο αν αντί να τους αλευρώσετε τους πασπαλίσετε με φρυγανιά και τους ψήνετε για 15 λεπτά στους 220 βαθμούς)
Λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο για το πασπάλισμα στο τέλος.


Για την φάβα
2 ποτήρια φάβα
6 ποτήρια νερό
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι
Χυμό από λεμόνι για το τέλος.


Για την μαραθόριζα (φινοκιο)
1 μαραθόριζα
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού μπαλσάμικο
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι.


Διαδικασία


Ξεκινάμε με το χταπόδι (στο τέλος της συνταγής σας έχω οδηγίες για το πώς να το διαλέξετε όταν είναι φρέσκο). Το πλένουμε καλά και γυρνάμε την κουκούλα του (το κεφάλι) το μέσα έξω.


Με ένα μαχαιράκι κόβουμε ελαφρώς στο σημείο που ενώνεται το εσωτερικό με την κουκούλα, το αφαιρούμε και το πετάμε. Γυρίζουμε το χταπόδι ανάποδα, κοβουμε γυρω γυρω με ενα μαχαιρι και πιέζουμε στα πλάγια του στόματος του για να βγει το δόντι του και το πετάμε.




Ξεπλένουμε καλά και το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα με το κεφάλι προς τα πάνω. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 2 δάφνες και την φλούδα πορτοκαλιού. Ξεκινάμε την βράση σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για ένα 20αλεπτο με κλειστό καπάκι.




Το βγάζουμε και το κόβουμε κομμάτια. Εγώ βγάζω και τις βεντούζες του για τους κεφτέδες. Το βάζουμε στο μουλτι και το κόβουμε να μην γίνει όμως πολτός. Το μεταφέρουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, την ρίγανη, το ψωμί, το αλεύρι λίγο αλατάκι και ζυμώνουμε τον κιμά και τον αφήνουμε στην άκρη να ανακατευτούν τα αρώματα.
Για την φάβα, αφού την ξεκαθαρίσουμε σε ένα πλατύ πιάτο από πετρούλες και ξένα σώματα, την πλένουμε καλά και την  βάζουμε  σε κατσαρόλα με το νερό. Σιγοβράζουμε για 1 ½ ώρα και ξαφρίζουμε συχνά. Προς το τέλος σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να κοκκινίσει ελαφρώς με λίγο αλατάκι και το ρίχνουμε στην φάβα μαζί με το ελαιόλαδο το αλάτι το πιπέρι και 2/3 φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμονιού.
Η καλή φάβα θα λειώσει μόνη της και δεν χρειάζεται να την αλέσουμε. Αν δεν λειώνει, αλέστε την στο μουλτι ή με την ηλεκτρική ράβδο για πουρέ.
Ξεκινάμε να ψήνουμε τους κεφτέδες σε αντικολητικό τηγάνι αφού τους αλευρώσουμε με λίγο λαδάκι (μη βάλετε πολύ λάδι θα το ρουφήξουν και δεν χρειάζεται).
Για το φινόκιο (μαραθόριζα)  αφαιρούμε τα δυο εξωτερικά φύλλα και το κόβουμε σε ροδέλες. Σε ένα τηγανάκι το σοτάρουμε στο ελαιόλαδο και μόλις αρχίσει να μαλακώνει ελαφρώς, ρίχνουμε το αλατάκι, το μέλι και το μπαλσάμικο. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την φωτιά.
Σερβίρουμε την φάβα από πάνω το φινόκιο και από πάνω τους χταποδοκεφτέδες.


Λίγα λογάκια για το χταπόδι.
Όταν αγοράζετε χταπόδι είναι σημαντικό να προσέξετε τρια πράγματα. Να είναι όσο το δυνατόν πιο άσπρο και όχι «αναμμένο», κόκκινο δηλαδή. Το χταπόδι πρέπει να κοκκινίσει στο μαγείρεμα και να μην είναι κόκκινο από πριν. Αν είναι κόκκινο τότε υπάρχει περίπτωση να έχει καταψυχθεί, ξανα αποψυχθεί και γενικά είναι σημάδι ότι το χταπόδι έχει ταλαιπωρηθεί.
Το δεύτερο πράγμα που πρέπει να προσέξετε είναι η μυρωδιά του. Το χταπόδι μυρίζει εύκολα οπότε δεν αγοράζουμε ποτέ ένα χταπόδι που μυρίζει βαριά.
Το τρίτο πράγμα είναι να είναι καλά χτυπημένο και αυτό το καταλαβαίνετε αν οι άκρες των ποδιών του είναι ελαφρώς ζαρωμένες. Αν το χταπόδι δεν είναι χτυπημένο τοτε θα σας δυσκολέψει και δεν θα μαγειρεύεται, θα είναι δηλαδή σκληρό. Δύσκολο πάντως να μην είναι χτυπημένο γιατί σήμερα έχουν μηχανήματα για αυτή τη δουλειά.


Καλή επιτυχία