Scones Λαγουδάκια κ Πεταλούδες για το Πάσχα




Υλικά 12- 14 μεγάλα scones

1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 1/2 κούπα αλεύρι ολικής άλεσης για όλες τις χρήσεις
1/2 κούπα ζάχαρη
4 κουταλάκια του γλυκού κοφτά baking powder
μια τσιμπιά αλάτι

80 γρ βούτυρο κρύο απο το ψυγείο
150 γρ σοκολάτα γάλατος σε σταγόνες ή ψηφίδες
5-6 βιολογικές φράουλες ψιλοκομμένες
3/4 της κούπας κρέμα γάλακτος 35%
2 αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 230 βαθμούς Κελσίου.
Σε ενα μπολ κοσκινίζουμε τα αλεύρια ( ή το αλεύρι αν χρησιμοποιήσουμε ενα είδος στο σύνολο της ποσότητας δηλαδή 2 1/2 κούπες) με τη ζάχαρη, το baking powder και το αλάτι. Κόβουμε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια και το προσθέτουμε μέσα στο μείγμα του αλευριού. Με τα δάχτυλά μας τρίβουμε το βούτυρο μέσα στο αλεύρι, να μην λιώσουν όμως τα κομματάκια του εντελώς.
Προσθέτουμε τις ψηφίδες σοκολάτας, τις φράουλες και ανακατεύουμε.

Σε ενα άλλο μπολ χτυπάμε την κρέμα γάλατος, την βανίλια και τα αυγά με πιρούνι. Προσθέτουμε αυτό το υγρό μείγμα μέσα στο μείγμα με τα αλεύρια και ανακατεύουμε με κουτάλι. Με αλευρωμένα χέρια ενώνουμε την ζύμη σε μια μπάλα μέσα στο μπολ.
Αλευρώνουμε πολύ καλά μια επιφάνεια και αναποδογυρίζουμε την ζύμη. Αλευρώνουμε καλά την ζύμη απο πάνω και αλευρώνουμε και τα χέρια μας. Πατάμε με τα χέρια μας την ζύμη να γίνει περίπου 1μισι εκατοστό σε πάχος.



Λαδώνουμε ελαφρώς τα κουπάτ μας και κόβουμε το σχήμα της ζύμης. βοηθάμε την μεταφορά με σπάτουλα και αφήνουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Αν το "μπισκοτάκι" κολλήσει στο κουπάτ το σπρώχνουμε απαλά με αλευρωμένα χέρια.
Αν θέλουμε κάνουμε βαθουλώματα στην ζύμη και τα γεμίζουμε με μαρμελάδα της επιλογής μας.
Βάζουμε 3 ψηφίδες σοκολάτας για μάτια και μύτη στα λαγουδάκια μας.
Χτυπάμε σε ενα μπολ ένα αυγό και περνάμε με αυτό όλα τα "μπισκότα".
Ψήνουμε για 12 - 14 λεπτά στην μεσαία θέση του φούρνου και όταν είναι έτοιμα τ αφήνουμε μερικά λεπτά στο ταψί και στην συνέχεια τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν.



Καλές Πασχαλινές Ετοιμασίες!!
Σας εύχομαι να χαρείτε τις γιορτινές μέρες με τους κοντινούς σας ανθρώπους!  
***********************************************
Τελευταίες έρευνες δείχνουν πως τα παιδιά που "ανακατεύονται" από νωρίς στην κουζίνα έχουν περισσότερες πιθανότητες να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή ως ενήλικες...
Αυτές οι γιορτινές μέρες προσφέρουν την κατάλληλη ευκαιρία να δημιουργήσουμε αναμνήσεις.. να βάλουμε τα μικρά στην κουζίνα και να περάσουμε μαζί κάποιες χαρούμενες ώρες  ενώ φτιάχνουμε διασκεδαστικά κουνελάκια και πεταλούδες, κουλουράκια, τσουρέκια κλπ. 

Εαν δεν έχετε Πασχαλινά κουπάτ, υπάρχει πάντα η μέθοδος του hand cutting cookies την οποία πολύ πετυχημένα περιγράφει η Αντα σε αυτό εδώ το βίντεο.
Αυτά τα πανεύκολα scones είναι μια ιδανική συνταγή για να την φτιάξετε μαζί με τα πιτσιρίκια σας, είναι πεντανόστιμα, μπορείτε να παίξετε με τις γεύσεις τους και αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στην συνταγή λίγο κάρδαμο, μαχλέπι και μαστίχα ωστε να μασκαρευτούν σε μικρά τσουρεκάκια χωρίς μαγιά, εύκολα και γρήγορα.
Για την διακόσμηση τους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δάκρυα σοκολάτας, ξηρούς καρπούς και μαρμελάδα, ενώ έφτιαξα κ ενα απλό γλάσο απο λίγο νερό και άχνη ζάχαρη, το έβαλα σε σακουλάκι, έκοψα πολύ μικρή την γωνία του και το έδωσα στον Κώστα να διακοσμήσει την πεταλούδα του.