Κερκυραϊκή Παστιτσάδα



Υλικά ( 4 άτομα)

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο Κέρκυρας
1 κουταλιά ελαιόλαδο
500 γρ μοσχάρι από μπούτι κομμένο σε κομμάτια
Αλάτι – Πιπέρι
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο στην πρέσα
1 φλιτζάνι του τσαγιού σκούρο (μπρούσκο) κρασί ή μαυροδάφνη
1 φύλλο Δάφνης
3 κόκκους γαρύφαλλο
5 κόκκους μπαχάρι
7 κόκκους μαύρο πιπέρι
1 ξυλάκι κανέλα ή 1/3 κουταλάκι του γλυκού τριμμένη
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
3 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ
1 μεγάλη ώριμη ντομάτα στον τρίφτη
½ κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι
Ενα πακέτο χοντρό μακαρόνι για παστιτσάδα ή μακαρόνι για παστίτσιο
Τριμμένο κεφαλοτύρι στο χοντρό μέρος του τρίφτη
Λίγο μαϊντανό για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Πλένουμε και σκουπίζουμε το κρέας μας να στεγνώσει (το έχουμε 30 λεπτά έξω απο το ψυγείο να μην είναι παγωμένο) και το αλατοπιπερώνουμε.
Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το λάδι και το βούτυρο. Μόλις το βούτυρο αρχίσει να αφρίζει προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και τα «θωρακίζουμε» από όλες τις πλευρές να πάρουν λίγο χρώμα. Τα αφαιρούμε και τα κρατάμε σε ένα πιατάκι.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι και μόλις μαλακώσει προσθέτουμε το σκόρδο. Ανακατεύουμε για λίγο και προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά, την δάφνη,  τα γαρύφαλλα, τα μπαχάρια, τα πιπέρια, την κανέλα και την πάπρικα. Ανακατεύουμε για λίγο να μοσχομυρίσουν και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για λίγο να τσιγαριστεί και αυτός.
Τέλος προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα,  την ζάχαρη, επαναφέρουμε το μοσχάρι και προσθέτουμε τόσο νερό μέχρι το ύψος των υλικών (να μην τα σκεπάσει). Μόλις το φαγητό μας πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε την σάλτσα μας για 1 ώρα και 30 λεπτά, ίσως περισσότερο, θέλουμε το κρέας να γίνει πολύ τρυφερό.

Στα μακαρόνια μας τώρα, βράζουμε μπόλικο αλατισμένο νερό και τα ετοιμάζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες τους.
Σερβίρουμε τα μακαρόνια με την σάλτσα και το κρέας, τρίβουμε το κεφαλοτύρι μας απο πάνω και σερβίρουμε!




Καλή Όρεξη και πολύ καλό σας και φθινοπωρινό Σαββατοκύριακο!

Λογάκια
Κατά καιρούς παίρνω μηνύματα σας (σας έχω πει ότι τρελαίνομαι με τα μηνύματα σας, χαίρομαι πάρα πολύ)  στα οποία με ρωτάτε που βρίσκω παραδοσιακά προϊόντα αφού δεν μένω στην Ελλάδα. Θα σας πω λοιπόν ότι στο Τορόντο υπάρχει μια απο τις μεγαλύτερες Ελληνικές κοινότητες στον κόσμο κ όλα τα καταστήματα έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες μας. Με το αζημίωτο βεβαίως..
Δεν υπάρχει τίποτα που να μην το βρίσκω εδώ με τον έναν ή τον άλλο τρόπο (Ας πουμε δεν έβρισκα σέλινο – έχουν μόνο σέλερι – και τελικά το ανακάλυψα στις κινέζικες αγορές ως κινέζικο «σέλερι»),  με έκπληξη ανακάλυψα ότι βρίσκω πολλά «Ελληνικά» προιόντα στις Ασιατικές αγορές με άλλες ονομασίες. Οι ασιατικές αγορές είναι μακράν οι αγαπημένες μου πλέον.  Είπα όμως ότι δεν υπάρχει τίποτα που να μην βρίσκω αλλά ένα πράγμα δεν μπορώ να το βρω κ αυτό είναι τα αγαπημένα μου καπαρόφυλλα.. Αυτά δεν τα βρίσκω πουθενά! 

*****************************************
Κερκυραϊκή Παστιτσάδα.. ή Κερκυρέικη όπως θα λέγαμε στην Ξάνθη.
Μια αγαπημένη συνταγή της Κέρκυρας που θα την βρείτε σε πάμπολλες παραλλαγές. Όποια όμως και να διαλέξετε το πιο πιθανό είναι να έχετε ένα πεντανόστιμο αποτέλεσμα.  Η Κερκυραϊκή Παστιτσάδα γίνεται με κόκορα ή μοσχάρι και το χαρακτηριστικό της είναι το μείγμα μπαχαρικών (σπετσέρικο)  που την κάνει να ξεχωρίζει μαζί φυσικά με το χοντρό μακαρόνι.  Πολύ αρωματική, τολμηρή σε γεύση συνταγή που όμως δύσκολα θα ξενίσει ακόμη και την πιο απλή γευστική παλέτα. Υπέροχο, μοσχομυρωδάτο  Κυριακάτικο φαγάκι σήμερα, Κερκυραϊκή Παστιτσάδα!