Σπιτικά ψωμάκια για burger



Στην παρακάτω βασική συνταγή, μπορείτε να κάνετε παραλλαγές χρησιμοποιώντας τα αλεύρια που θέλετε. Φτιάξτε τα και ετοιμάστε το ψυγειάκι για την πλατεία (!) ή την παραλία! :)

Υλικά

1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
1 κουταλιά της σούπας μαγιά σκόνη

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
3 1/2 φλιτζάνια αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 αβγό ολόκληρο και ενας κρόκος για το τέλος.
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Λίγο σουσάμι για πασπάλισμα


Διαδικασία


Διαλύουμε στο ποτήρι με το χλιαρό νερό την ζάχαρη και στην συνέχεια προσθέτουμε την μαγιά. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην ακρη να ξεκινήσει να αφρίζει. 
Ανακατεύουμε σε ενα μπολ το αλέυρι με το αλάτι και προσθέτουμε κομματάκια κομματάκια το βούτυρο. Ρίχνουμε το αβγό και σιγά σιγά το ποτήρι με το νερό και την μαγιά.  Ανακατεύουμε πρώτα με κουτάλι και στην συνέχεια ζυμώνουμε διπλώνοντας και πιέζοντας την ζύμη αρκετές φορές. 

Ζύμη πριν το φούσκωμα
Ζύμη μετά το φούσκωμα

Μετά το ζύμωμα θα έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφηνουμε το ζυμάρι μας να φουσκώσει σε σχετικά ζεστό σημείο (εγώ το βάζω στον κλειστό φούρνο μου)  για 45 λεπτά με μια ώρα. 
Οταν περάσει ο χρόνος, πατάμε την ζύμη να ξεφουσκώσει και την δουλεύουμε λίγο κάνοντάς την μια μπάλα. Την αναποδογυρίζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια,  λαδώνουμε ενα μεγάλο ίσιο μαχαίρι και κόβουμε την ζύμη σε 8 κομμάτια. 

Στρώνουμε σε ενα ταψάκι αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αφου σχηματίσουμε μπάλες απο τα κομμάτια του ζυμαριού, τα τοποθετούμε στο ταψί αφηνοντας χωρο ανάμεσα τους.
Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν και πάλι για 45 λεπτά με μία ώρα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, χτυπάμε εναν κρόκο αβγού με λίγο νερό και τα αλείφουμε.   Πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μαυροκούκι και τα ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά.

 

Καλή όρεξη!

Το ψωμάκι σε φωτογραφία της Αθηνάς απο το Sugar Buzz